Triki klimatskih naprav

multi-split-limaOdločimo se za nakup klimatske naprave, ki je primerna za naše potrebe in za okolje v katerem bo naprava nameščena. Ne vemo pa, kako ravnati z napravo, da bo njena življenjska doba kar se da dolga.

Večina oseb, ki skrbijo za vzdrževanje klimatskih naprav, čiščenju ventilatorja posvečajo premalo pozornosti. Velika večina se osredotoči na čiščenje filtrov in cevi, na čiščenje ventilatorja pa pozabijo. Pomembno je, da je ventilator čist, saj le ta uporablja čist zrak in ohlajenega ter prečiščenega pošilja v prostor. Z neočiščenim ventilatorjem se zmanjšuje učinkovitost klimatske naprave, povečuje pa se poraba energije.

Pomembno je, da pred vsakim prvim letnim zagonom klimatske naprave pokličemo serviserja, ki bo preveril stanje klimatske naprave in jo očistil, če bo to potrebno.

Če iz naprave zaznamo neprijeten vonj, je to znak, da je odpovedal ventilator na napravi ali pa gre za zamašen filter. V takšnem primeru moramo poklicati serviserja, ki bo napravo ustrezno servisiral.

Ena izmed pomembnih stvari pri nameščanju klimatske naprave je njena prava postavitev v prostoru. Pomembno je, da napravo postavimo na primerno mesto. V prostoru se orientiramo glede na stran neba (južna, severna). Upoštevati moramo površino in namembnost prostora, vrsto gradnje prostora, izvedbo izolacije in zahtevnost izvedbe ter tip naprave.

Dobro izbrana pozicija naprave nam zagotovi nižjo porabo energije (naprava porabi manj energije, če hitro doseže želeni učinek,) bolj udobno bivanje (s pravilnim pozicioniranjem to dosežemo v krajšem času) in nižjo investicijo.

Pozicije blizu virov toplote niso primerne, saj se naprava ravna po vgrajenem termostatu. To lahko pomeni, da bo naprava delovala tudi kadar to ne bo potrebno. Prav tako niso primerne pozicije blizu neprijetnih vonjav, saj bo naprava te vonjave širila po prostoru.

This entry was posted in Vse za dom and tagged , , . Bookmark the permalink.