Tečaj angleščine – poslušanje, govorjenje, branje in pisanje

Za obvladanje jezika moramo osvojiti štiri veščine: poslušanje, govorjenje, branje in pisanje. V kolikor se boste odločili za začetni tečaj angleščine, boste hitro ugotovili, da ste pričeli s poslušanjem in nekaj govorjenja, branje in pisanje pa sta zaenkrat na stranskem tiru. Nič čudnega – tečaj angleščine za začetnike mora potekati tako, kot poteka učenje jezika pti otroku, za otroke pa dobro vemo, da najprej poslušajo, nato se naučijo govoriti, šele veliko kasneje pa osvojijo tudi branje in pisanje.

Če dobro pomislimo, je v tem vrstnem redu razporejen tudi čas, ki ga porabimo za vsako od teh veščin v vsakdanjem življenju. Povprečen človek namreč pri komuniciranju z drugimi preko 40 odstotkov časa nameni poslušanju, 35% govorjenju, samo 16% branju in zgolj ubogih 9% za pisanje. Glede na to statistiko, bi bilo torej povsem nesmiselno, da bi se tečaj angleščine posvečal vašemu pisnemu izražanju v angleškem jeziku, kajti za začetnika je najbolj pomembno, da ga tečaj angleščine nauči slušnega razumevanja ter govora. To je pač tisto, kar pride najbolj prav.

Ko boste napredovali na tečaj angleščine na višji oziroma nadaljevalni stopnji, se bo seveda treba vse bolj posvečati tudi branju in pisanju ter tako kombinirati vse štiri veščine. Tega se je najbolje lotiti tako, da prisluhnete neki zgodbi, jo govorno obnovite ali zastavite vprašanja o njej, nato poiščete podrobnejši zapis te zgodbe, v katerem boste našli več podatkov, ki bodo odgovorili na vaša vprašanja, nazadnje pa te odgovore še zapišete. Gre za metodo, ki je zelo učinkovita, saj se vse štiri veščine vrtijo okoli ene vsebine. In to vodi k vašemu cilju, ki je aktivno, ne pa pasivno znanje jezika – torej znanje, kjer si popolnoma zaupate na vseh štirih področjih.

Jezikovni tečaji v tujini za bolj suvereno obvladovanje jezika

tecaj-anglescine-poslusanje-govorjenje-branje-in-pisanjeVsekakor velja, da če želimo ostati v stiku z jezikom, ga moramo uporabljati in če je le možno vsak dan. Najboljša priložnost prav za to so jezikovni tečaji v tujini v enako govoreči državi kot je jezik katerega smo se prišli tja učiti in uporabljati. Jezikovni tečaji v tujini pa so namenjeni tečajnikom vseh starostnih skupin – otroke, odrasle, poslovneže kot tudi starješe ljudi. Obstajajo tudi ciljno usmerjeni jezikovni tečaji. S tem mislimo predvsem na različne jezikovne tečaje, ki so priprave na enega izmed izpitov, ki jih lahko opravljate. Gre za mednarodno priznane izpite, ko jih opravite, dobite certifikat, ki vam lahko odpre marsikatera vrata v življenju – tako zasebna kot tudi poslovna.

This entry was posted in Tuji jeziki and tagged , , . Bookmark the permalink.