Tečaj angleščine je med študijem nujno zlo

tecaj-anglescine-2Včasih sem se čudil, koliko ljudi se v času študija odloči za tečaj angleščine. Spraševal sem se, zakaj neki naj bi bilo to potrebno, saj naj bi dovolj znanja pridobili v osnovni in srednji šoli. Ko sem šel na faks tudi sam, pa sem kmalu spoznal, da bo tečaj angleščine očitno nujno zlo. Zakaj?

Žalostno je, ampak večina visokošolskih programov angleščine ali drugega tujega jezika sploh nima v programu. Kljub temu, da zahtevajo učenje iz tuje literature. Tiste fakultete in programi, ki tuj jezik imajo, pa ga imajo večinoma zgolj prvo leto. In potem se mora študent pač znajti sam oziroma se odločiti za strokovni tečaj angleščine, sicer bo obvezno čtivo le težko predelal.

Plačljiv tečaj angleščine ali obveza fakultete

Kako lahko na fakultetah pričakujejo, da za izpite obvladali znanje iz literature, ki je dostopna zgolj v tujem jeziku, hkrati pa ne poskrbijo, da bomo gimnazijsko oziroma srednješolsko znanje angleščine nadgradili, mi ni povsem jasno. Kako naj študent pozna tuje strokovne izraze, ki jih mora uporabljati? Mora res plačati tečaj angleščine, da bi se jih naučil? In kaj, če si ga ne more privoščiti?

Moje mnenje je, da plačljiv tečaj angleščine ne bi smel biti pogoj, da lahko opraviš izpite oziroma doštudiraš. Ko se prijaviš na fakulteto, te nihče ne opozori, ali moraš obvladati tudi angleški, nemški ali kateri koli drug tuj jezik, sicer ne boš zdelal, ker slovenska literatura pač ne obstaja. Oziroma – tisti, na vodilnih položajih bi morali vedeti, da se pri določenih predmetih zahteva učenje iz tuje literature, torej bi morali v kurikulum obvezno vpisati tudi tuj jezik.

Najboljša rešitev, da združite prijetno s koristnim je, da se odločite za tečaj tujega jezika v tujini. Seveda v isto govoreči državi. V Sloveniji obstaja namreč ogromno agencij, ki nudijo tovrstna jezikovna potovanja, ena takšnih je zagotovo agencija Lta d.o.o.. Pri njih bodo poskrbeli za vse vaše potrebe. Sodelujejo namreč s šolammi po vsem svetu, kjer organizirajo tečaje tujih jezikov za vse starosti, potrebe in težavnostne stopnje. Če se odločite svoje znanje jezika nadgraditi na enostaven in zabaven način, predvsem pa brez skrbi glede same organizacije, vam ne bo žal če izberete omenjeno agencijo. Je preverjena!

This entry was posted in Tuji jeziki and tagged , . Bookmark the permalink.