Razkužilo za roke mora učinkovito uničevati mikroorganizme

Razkužilo za roke že nekaj časa velja za izjemno pomembno, če ne kar nujno sredstvo, ki ga je najbolje imeti kar ves čas pri roki. Izjemno pomembno pa je, da znamo v poplavi številnih tovrstnih izdelkov prepoznati, katera so kakovostna in dovolj učinkovita za naše roke.

Kako se torej lahko hitro prepričati, da je izbrano razkužilo za roke zares dovolj učinkovito in da uničuje mikroorganizme, obenem pa je tudi dosti varno? Pri samem izboru oziroma nakupu je treba obvezno upoštevati, da zares najučinkoviteje uniči mikroorganizme in da je torej obenem še dovolj varno. Strokovnjaki priporočajo, da mora takšno sredstvo vključevati vsaj 60 % vsebnost alkohola.

Varno razkužilo je pogoj za uporabo

Na področju zdravstva je varno razkužilo za roke pogoj za njegovo uporabo. Namreč poleg svoje ključne naloge učinkovitega delovanja mora zadostiti še vsem zahtevam za zdravstveno primernost izdelka ob pogosti rabi. Za takšne vrste izdelkov pa so potrebna leta razvoja. Njihova vrhunska sestava prestaja vse teste učinkovitosti.

Razkužilo za roke mora biti torej ne le kar se da učinkovito, temveč mora biti nadvse prijazno do kože na rokah.

Na zadnji strani etikete lahko preverite stopnjo varnosti izdelka

Razkužilo za roke svojo učinkovitost torej dokazuje z uspešno opravljenimi testi delovanja. Izdelek le na takšen način povsem zadošča stopnji kakovosti, zanesljivosti ter varnosti. Primernost in učinkovitost izdelka lahko razberemo že na prvi pogled, in sicer glede na število navedenih EN standardov. Več kot jih izdelek ima, na več mikroorganizmov je uspešno prestal test.

Če embalažo izdelka nekoliko natančneje preverite, lahko opazite, da je na etiketi naveden standard EN za higiensko dezinfekcijo rok ter EN za kirurško.

Razvoj učinkovitega ter varnega razkužila za roke

Sam razvoj kakovostnega in varnega razkužila poteka v več različnih fazah. Nastali produkt je treba tudi testirati, in sicer po EN standardih na klinično pomembne ali pa trdovratne mikroorganizme. Številna razkužila priznanih proizvajalcev so že prestala testiranja na skupino adenovirusov. To pomeni, da slednja še učinkoviteje delujejo na koronaviruse.

Najbolj kakovostno razkužilo mora popoln rezultat – uničenje vseh adenovirusov – doseči v 60 sekundah.

This entry was posted in Vsakdanje življenje and tagged , . Bookmark the permalink.