Kako z nakupom okna privarčevati?

Naj gre za menjavo okenskih odprtin v stanovanju, poslovnem objektu ali v garaži, tukaj je iskanje najnižje cene okna na račun njegove kakovosti le redko pragmatična izbira. Kakovostna okna, naj gre za lesena ali takšna iz umetnih materialov, so osrednjega pomena, če želite znižati svoje stroške ogrevanja kot tudi sredstva, ki jih v poletnih mesecih namenite hlajenju. Pravilno vgrajena okna z nizko stopnjo toplotne prehodnosti in visoko stopnjo zračne nepropustnosti namreč pozimi v prostoru zadržujejo več toplote, s čimer zmanjšuje potrebo po dodatnem ogrevanju, sočasno pa poletni vročini preprečujejo, da bi v celoti prehajala v vaš prostor ter večala potrebo po dodatnem hlajenju.

Les ali umetni materiali?

Danes so nam na tržišču na voljo okna iz različnih materialov, med katerimi prevladujejo les, kovina ter PVC. Če so prva neredko dražja in manj izolativna, PVC okna poleg nižje cene, odpornosti na zunanje vplive in dobre izolacije odlikujeta tudi vzdržljivost in daljša življenjska doba. Za razliko od lesenih, takšna ne zahtevajo veliko vzdrževanja, kot so denimo nanosi zaščitnih lakov ali barvanje. Tukaj bo dovolj zgolj temeljito čiščenje okvirjev nekajkrat na leto, zaradi svoje vzdržljivosti pa so primerna tudi za bolj izpostavljene objekte, kot so hiše in stanovanja v obmorskih in vetrovnih krajih ali pri objektih, ki so izpostavljeni večjim temperaturnim razlikam.

Katera okna izbrati?

Pri izbiri novega okna se je najprej potrebno odločiti za samo sestavo. Če je PVC material cenejši in odpornejši, bo les primernejši za ljudi, ki so jim bližje naravni materiali ter vtis domačnosti, ki ga imajo, aluminij pa bo prava izbira za objekte, pri katerih je mehanska vzdržljivost večjega pomena, naj gre za veter, zmrzal ali visoke temperature. Na voljo so vam tudi cenovno dostopni hibridni modeli, narejeni iz kombinacije PVC-ja in lesa, ki so z zunanje strani zaščiteni z aluminijasto oblogo. Pomemben faktor pri izbiri materiala pa sta poleg vprašanja njegove energetske učinkovitosti seveda tudi estetika in osebni okus.

This entry was posted in Vse za dom and tagged , , . Bookmark the permalink.