Hiša, s katero boste na dolgi rok privarčevali

V zadnjem času je zelo veliko govora o energetsko varčnih hišah, ki nam prinašajo najvišjo obliko kakovostnega bivanja. Te strmijo k čim višji izrabi energije in tako, zmanjšajo mesečne stroške, ki jih predstavlja redno vzdrževanje hiše.  Danes strmimo k čim večji samooskrbi, kar pomeni, da na hiše nameščamo solarne panele in kolektorje za gretje sanitarne vode. K porastu tovrstnih storitev pripomorejo tudi vse večje eko subvencije. Te lahko pridobimo tudi za gradnjo novih bolj varčnih in okolju prijaznih hiš.

Kaj pravzaprav omeni energetsko varčna hiša, pa si bomo pogledali v nadaljevanju. Posebno pozornost bomo namenili prednostim, s katerimi se ponaša. Veliko se jih skriva že v njenem poimenovanju.

Tri glavne prednosti

Energetsko varčna hiša ima številne prednosti pred klasično zidno hišo. Omenili pa bomo tri ključne, na podlagi katerih se vse več ljudi vse pogosteje odloča zanjo.

V prvi vrsti je energetsko varčna hiša znana po konstantnem prezračevanju. S pomočjo t. i. rekuperatorja nam taka hiša omogoča, da se v naše bivalne prostore ves čas širi svež in ogret zrak, obenem pa se izsesava porabljen zrak in neprimerne oziroma slabe vonjave. Ker bomo svoj objet lahko primerno prezračevali, se bomo tako za vedno znebili tudi kondenzacije na naših oknih.

Izjemna prednost, s katero se prav tako ponaša energetsko varčna hiša, je tudi njena stabilna temperatura. To v praksi pomeni minimalno temperaturno nihanje med dnevom ter nočjo. Naše prostore je posledično možno v zelo kratkem času tudi segreti. Pozimi lahko to dosežemo z že samo nekaj urami primernega sonca, ki posveti skozi naša okna.

Zagotovo pa je varčnost te hiše najbolj pomembna prednost oziroma lastnost, s katero se ponaša. Ta se kaže v zelo majhni porabi električne energije pri letnem ogrevanju. Raziskave kažejo na to, da nam energetsko varčna hiša omogoča privarčevati kar štirikrat več energije od klasične zidne hiše.

Tovrstna hiša je torej v tem trenutku ena od najboljših možnosti, ki jo lahko izrabite pri svoji (novo)gradnji.

This entry was posted in Vse za dom. Bookmark the permalink.