Alpina čevlji in njihova zgodba

alpinaV podjetju Alpina pravijo, da je dediščina pomemben del šarma njihove blagovne znamke in zato bomo danes malo pogledali zgodovino, ki so jo pisali Alpina čevlji.
Podjetje Alpina izhaja iz majhnega mesta Žiri, kjer je ta obrt obstajala že veliko časa pred samim podjetjem, ki je nastalo leta 1947 pod imenom Tovarna čevljev Žiri z združitvijo različnih čevljarskih delavnic.
Leta 1951 se je tovarna preimenovala v Alpina in po enem letu so že proizvajali vse vrste obutve. 1955 se Alpina čevlji začnejo proizvajati na strojni način, že samo pet let kasneje pa že na tekočem traku.
Skozi ves čas obstoja je Alpina skrbela za širitev, tako proizvodnje kot tudi maloprodaje in tako so se v štirih zaporednih letih (1970-1973) odprle nove tovarne, kjer so med drugim začeli proizvajati tudi alpina pohodni čevlji. 1973 leta ko so odprli prvi računalniški center so se začeli proizvajati tudi alpina smučarski čevlji v »plastiki«.
V letu 1985 je Alpina dosegla že številko 2 milijona parov čevljev in skoraj 2000 zaposlenih. Še vedno pa je uvajala nove tehnologije, tudi s področja računalništva in tako leta 1999 dobila rezalnik za rezanje z vodnim curkom in šivalni stroj.
Velja še omeniti, da so alpina tekaški čevlji v letih 2002, 2008, 2009 in 2010 prejeli raznovrstne nagrade, zahvala za to lahko gre verjetno uvajanju vedno novejših tehnologij in Alpininega stremljenja k profesionalnosti, kakovosti, inovativnosti in uporabnem oblikovanju ter seveda vrhunskemu znanju.

This entry was posted in Vsakdanje življenje. Bookmark the permalink.