Aloe vera – gel ki blaži, vlaži in regenerira

Ta zdravilna rastlina, ki izvira iz Afrike (sorodne rastline najdemo tudi v Sredozemlju in v Indiji) prihaja iz družine zlatokorenovk. Gre za brezstebelno rastlino, ki ima približno 20 debelih, mesnatih listov, dolgih med 40 in 50 cm. Na spodnji strani in robu ima aloe vera bodice, na vrhu pa bele liste cvetnega venca in rumeno-rdeče cvetove.

V obliki gela se je razvila šele v tridesetih letih 20.ga stoletja. Najprej so jo uporabljali za zdravljenje opeklin, kasneje pa še na tretma drugih obolenj, kot so vnetje dlesni, rane na želodcu, preležanine in akne. Kot zanimivost navajam celjenje ran s pomočjo gela aloe vere, ki rane ne zapre neprodušno, ter tako za hitrejše celjenje omogoča dostop zraku. Aloe vera gel rano celi tudi pred zunanjimi dražljaji, ter zavira rast bakterij. Gel vpliva tudi na krepitev imunskega sistema. Učinkovit je takrat, kadar imunski sistem reagira premočno. To se zgodi pri alergijah in različnih oblikah avto imunih bolezni.

Po sestavi ga večinoma sestavlja voda (96 – 99%), od drugih sestavin pa vsebuje polisaharide, vitamine in minerale, rastlinske sterole, aminokisline… Pri sestavi najdemo tudi pomembne encime. Bradikininaza razgrajuje bradikinin (tkivno hormon), ki povzroča nastanek vnetij, tirozinaza  pa razgrajuje tirozin, iz katerega v koži nastaja melanin, t.j. kožni pigment.

Uporaba gela Aloe vere

Nanašanje gela je v prvi vrsti primerno za blagodejno delovanje na suho kožo, pomaga pa tudi pri:

  • varovanju suhe, prenapete kože
  • spodbujanju delovanja kože
  • pomirjanju kože po daljši izpostavljenosti sonci

Gel daje tudi občutek ugodja in sproščenosti, ter podpira sposobnost obnavljanja kože.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.