3D printanje kot proces izdelave prostorskih trdih predmetov in objektov

Veliko se piše in govori o t. i. 3D tiskanju. Gre za prav poseben proces izdelave prostorskih trdih predmetov, objektov, in sicer na podlagi digitalnih načrtov. Tako nudijo veliko možnosti za uporabo v avto-moto industriji, umetnosti, pri razvoju start-up podjetij in v arhitekturi.

V zadnjem času je ta proces postal razpoložljiv prav vsem, ki si ga želijo izvajati. Cene so se namreč občutno znižale, tiskalnik za 3D printanje pa lahko uporabljamo tudi na domu.

Kaj vse lahko natisnemo?

3D printanje nam omogoča, da lahko natisnemo miniaturne modele, nakit, proteze, darila, slušne pripomočke ter še vrsto drugih izdelkov. Tovrstno tiskanje se je v resnici razvilo že kar nekaj časa in ne gre za nobeno inovacijo, kot bi si morda mislili, glede na to, da se o tem toliko govori. Vsekakor pa je razvoj tehnologije prinesel veliko razvoja na tem področju. Od začetkov tovrstnega tiskanja se je na primer spremenila velikost tiskalnikov, drugačni pa so tudi materiali, ki jih uporabljamo.

Postopek za 3D tiskanje

Na začetku si je potrebno omisliti koncept, ki se ga nato prelije v digitalno obliko, in sicer z uporabo 3D modelirnega programa. Ustvari se virtualni načrt predmeta, ki ga želimo natisniti. Za 3D printanje potrebujemo program, za katerega je značilno, da je zmožen predmet razrezati na sloje. 3D tiskalnik naš izbrani predmet natisne plast za plastjo. Modele se lahko tudi kupi ali pa naloži preko najrazličnejših knjižnic.

Ko je digitalna oblika za tiskanje pripravljena, jo moramo poslati 3D tiskalniku, in sicer v datoteki s posebno končnico . STL. Tovrstna datoteka vsebuje množico tridimenzionalnih večkotnikov. Ti so razrezani v sloje.

This entry was posted in Tehnologija and tagged , . Bookmark the permalink.